Земетресение с магнитуд 5,5 удари близо до южния Пуерто Рико в събота, малко преди поредно земетресение да удари Средиземно море на юг от гръцкия остров Крит, съобщава СиБиЕс.

Земетресението в близост до южен Пуерто Рико удари точно край бреговете на градовете, включително Гуаница и Гуаянила, където стотици домове бяха унищожени от земетресение в началото на януари.

Нямаше съобщения за жертви. Съобщава се за щети. Най-малко един балкон на втори етаж се срина в южния град Понсе, заяви говорителят Инес Ривера пред "Асошиейтед прес". Пукнатини в домовете бяха отчетени в Гуаянила. "Всичко се разтърси наистина силно", каза говорител Дани Ернандес по телефона.

Кметът на Гуаница Сантос Седа каза пред АП, че не са отчетени големи щети. "Слава Богу, че всички са наред", каза той. "Инфраструктурата вече е слаба."

Междувременно земетресението с магнитуд 6 удари до Крит, не се съобщава за щети или наранявания. Атинският геодинамичен институт съобщи, че земетресението е станало в събота в 15:51 ч. местно време и е на 63 километра от крайбрежния град Иерапетра, на дълбочина 15 километра.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център заяви, че има съобщения, че трусът е усетен и в Египет.

Гърция е разположена в силно сеизмично активен район и е подложена на стотици трусове всяка година. В събота земетресението бе по-силно от повечето, но е сравнително далеч от населените места.