Икономиката на Сингапур се сви с повече от 40% през второто тримесечие на тази година. Пандемията от коронавирус тласна финансовия център в рецесия за първи път от повече от десетилетие, сочат официалните данни, цитирани от АФП.

Сингапур регистрира най-лошото икономическо представяне в историята си - 41,2% свиване на тримесечна база. Градът държава е разглеждан като барометър за здравето на световната търговия.

Сингапур е пред най-лошото си огнище на вируса денга в историята

Сингапур е пред най-лошото си огнище на вируса денга в историята

Само през миналата седмица са регистрирани 1468 случая

На годишна база икономиката се забави с 12,6% през април-юни, показват изнесените от търговското министерство предварителни данни.

Второ последователно тримесечие икономиката на Сингапур се свива, което означава, че изпада в първата рецесия от 2009 г.

Данните са по-лоши от очакваните. Те също бият тревога за други азиатски икономики, които зависят от търговията. Обикновено, когато Сингапур първи бъде засегнат, икономическите проблеми обхващат региона.

Според експерти това е най-големият икономически спад в 55-годишната история на Сингапур, но не е изненадващо, тъй като изключително много зависи от търговията на стоки и услуги.

В Сингапур за първи път наложиха смъртна присъда дистанционно

В Сингапур за първи път наложиха смъртна присъда дистанционно

Генасан е признат за виновен в съучастничество в трафика на най-малко 28,5 грама хероин

Министерството на търговията поясни, че огромният спад е заради наложените от началото на април до началото на юни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

Строителният сектор се сви с 54,7% на годишна база и с 95,6% в сравнение с предишното тримесечие. Услугите се свиха с 13,6 на сто на годишна база, но производството се разшири с 2,5% спрямо същия период миналата година, предимно заради увеличеното производство в биомедицинския сектор.

В Сингапур има над 46 000 заразени с коронавирус и 26 починали.