Сингапур току-що започна да поема под контрол втората си вълна от коронавирус, а сега е на път да се сблъска с най-лошото си огнище на друга вирусна инфекция - денга, съобщава СиЕнЕн.

Повече от 14 000 случаи на денга са регистрирани в града-държава от началото на годината, според Националната агенция по околна среда (NEA). Очаква се общият брой за цялата година да надхвърли 22 170 случая, докладвани през 2013 г. - най-голямото огнище на денга в историята на Сингапур, посочва агенцията.

Денга е вирусна инфекция, предавана от комара Aedes, същото насекомо, отговорно за разпространението на Зика, чикунгуня и жълта треска. Обикновено се среща в горещи, влажни райони на тропиците и субтропиците през дъждовните месеци.

Само около 25% от заразените проявяват симптоми, които включват висока температура, силно главоболие, мускулни и ставни болки. Крайните случаи могат да причинят кървене, затруднено дишане, органна недостатъчност и потенциално смърт.

В Сингапур тази година са починали 16 души от денга - два пъти повече от смъртните случаи за 2013 г.

По-топлите месеци от юни до октомври традиционно са пикови за денга в града-държава, поради ускорената популация на комара Aedes и по-краткия инкубационен период на вируса. Но тази година е особено зле.

Само през миналата седмица са регистрирани 1468 случая, третата поредна седмица случаите надхвърлят 1000 - и най-голям брой седмични случаи на денга, регистрирани някога в Сингапур

В отговор на нарастващите случаи сингапурското правителство засили проверките за премахване на потенциални местообитания за размножаване на комари в обществени площи и жилищни имоти.

През последните три уикенда около 6 900 помещения са преминали инспекция и контрол. "По-голямата част от намерените места за размножаване на комари продължават да се откриват в общи части на жилищни имоти, помещения и домове", се казва в съобщение на NEA в четвъртък.

И от 15 юли агенцията ще увеличи глобите за хората, които не успеят да предприемат действия, за да не позволят на комари да се размножават както вътре, така и извън тяхната собственост. Известно е, че комарите предпочитат влажните, тъмни ъгли и зоните със застояла вода.

Случаите с денга нараснаха драстично в световен мащаб, увеличавайки се 30 пъти през последните 50 години.

Всяка година има около 100-400 милиона инфекции, а около половината от населението в света е изложено на риск, според Световната здравна организация.

Според учените по-горещото и по-влажно време, породено от изменението на климата, е създало идеални условия за женските комари да снасят яйцата си. Не само че има повече комари, но и бързата урбанизация, възникнала в много азиатски страни, означава, че податливите популации живеят в по-близък контакт с насекоми, пренасящи болести.

Миналата година Филипините обявиха национална епидемия от денга през август, като до края на месеца 1 107 души са починали от болестта, а над 270 000 са били заразени.

В Сингапур експертите смятат, че ключова причина за скока в случаите на денга тази година е завръщането на стар щам на вируса на денга, който не откриван от близо три десетилетия.

Има четири щама или серотипи на вируса денга. В Сингапур DENV-2 е доминиращият щам от 2016 г. Но от миналата година, по-редкия DENV-3 нараства, според Луо Дахай, доцент по инфекция и имунитет в Nanyang Technological University.

"Като се има предвид, че местните огнища обикновено са причинени от DENV1 и 2 в миналото, имунитетът, изграден сред жителите на общността срещу тези DENVs, може да не е защита срещу възникващия DENV-3", допълва Луо.

Според NEA случаите на DENV-3 представляват 48% от случаите на денга през февруари, почти двойно повече от случаите на DENV-2.

"Увеличението на дела на случаите с DENV-3 предизвиква безпокойство, тъй като в Сингапур почти три десетилетия не сме имали епидемии, предизвикани от DENV-3", заявиха от NEA.

"Това означава, че нашето население има по-нисък имунитет към DENV-3 и следователно голяма част от нашето население е податливо на инфекция с DENV-3".

Друг потенциален фактор, който влоши епидемията от денга тази година, могат да бъдат мерките за блокиране, наложени за коронавируса.

През април в Сингапур избухна втора вълна от инфекции сред работници мигранти, живеещи в препълнени общежития, ежедневно с нови инфекции от под 100 до над 1000 в своя пик.

Тези ограничителни мерки, известни като "прекъсвач на веригата", продължиха от 7 април до 1 юни. "Когато повече хора остават вкъщи през всички дни, може да има повече размножаване на комари и повече възможности за хранене с кръв", коментира Луо.

Пиковите периоди на ухапване са рано сутрин и вечер преди здрач.

NEA съобщи, че е наблюдавано петкратно увеличение на инцидентите с ларви на комари, открити в домове и общи коридори в жилищни райони през двумесечната блокада в сравнение с преди два месеца.

Денга уби повече от 600 души, Филипините обявиха национална епидемия

Денга уби повече от 600 души, Филипините обявиха национална епидемия

Денга е остро инфекциозно вирусно заболяване