Израелски доклад за сваления руски самолет на крайбрежието на Сирия по време на израелски бомбардировки показва, че сирийската противовъздушна отбрана е стреляла безразборно в продължение на 40 минути след първия израелски удар, пише "Таймс оф Израел".

Сирийската ПВО, свалила Ил-20, няма руска система "свой-чужд", информира руското МО

Сирийската ПВО, свалила Ил-20, няма руска система "свой-чужд", информира руското МО

Системата не се предоставя на друга държава

Докладът е от 40 страници. Той е на английски и руски език.

В изключително необичаен ход израелската армия призна, че е извършила бомбардировките и разкри част от откритията при предварителното разследване, което заключава, че сирийската противовъздушна отбрана е стреляла безцелно и дори не е проверила дали има руски самолети във въздушното пространство.

Снимка 379514

Източник: Таймс оф Израел

Израел изпрати военна делегация в Москва заради сваления Ил-20

Израел изпрати военна делегация в Москва заради сваления Ил-20

Руските експерти внимателно ще проучат информацията

Заключенията бяха представени от израелски военни, включително от шефа на ВВС на Израел генерал-майор Амикам Норкин, пред руските си колеги в Москва. Израел и Русия обявиха, че Сирия, а не Израел, е отговорна за свалянето на самолета, отбелязва израелската медия.

Според израелския доклад, видян от новинарския сайт Ynet, механизмът за деконфликтизация - координационна система между израелската армия и руските сили, която има за цел да предотврати инциденти вследствие на приятелски огън в Сирия, е последвал обичайната процедура преди ударите, както е било направено при повече от 200 атаки през последните 2 г.

Вие сте виновни за сваления Ил-20, обявил Шойгу пред израелския военен министър

Вие сте виновни за сваления Ил-20, обявил Шойгу пред израелския военен министър

В резултат на безотговорните действия на израелските ВВС се е случила трагедията

В доклада се допълва, че сирийските военни са задействали няколко противовъздушни батареи в страната, стреляйки повече от половин час, дълго след връщането на израелските самолети в базите им. Сирийците са изстреляли десетки ракети от различен клас, включително SA-5 - голяма и модерна ракета, която свали израелски самолет над Галилея през февруари, информира Ynet.

Москва: Руският Ил-20 е свален от сирийската армия по вина на Израел
Обновена

Москва: Руският Ил-20 е свален от сирийската армия по вина на Израел

Русия обвини Израел в "преднамерена провокация"

Израелската делегация е подчертала пред руските си колеги, че основният проблем е промяната в поведението на Сирия от свалянето на израелския изтребител Ф-16 през февруари. Оттогава сирийската отбрана е изстреляла няколко ракети срещу израелски самолети.

След свалянето на израелския самолет през февруари, което се случва за първи път от Ливанската война през 1982 г., сирийците са станали по-енергични в усилията и са разположили нови и съвременни системи за противовъздушна отбрана от Русия.

Сирийци свалили руския военен Ил-20

Сирийци свалили руския военен Ил-20

Тел Авив мълчи

Израелската делегация в Москва е споделила разузнавателна информация за действията на Иран за установяване на постоянно военно присъствие в Сирия и предаване на модерни оръжия на терористични групи в региона.

"Срещите се проведоха в положителен дух. Имаше професионален, открит и прозрачен диалог по различни въпроси, беше подчертана важността на интересите на двете държави и продължаване използването на механизма за деконфликтизация", обявиха от израелската армия.

Руски Ил-20 е изчезнал в Средиземно море
Обновена

Руски Ил-20 е изчезнал в Средиземно море

Не е известна съдбата на военните

В понеделник Сирия инцидентно свали руски самолет с противовъздушната си отбрана в опит да спре израелски удари. Самолетът беше свален от зенитно-ракетен комплекс С-200 и 15-членният екипаж загина. Първоначално руското военно министерство обвини Израел, подчертавайки, че израелските самолети са използвали руския самолет като прикритие. Но руският президент Владимир Путин каза пред журналисти, че инцидентът е в резултат на поредица от трагични обстоятелства.