Германският вестник "Велт" твърди, че сирийските власти няколко пъти са използвали химически оръжия срещу собствения си народ през юли.

Изданието се позовава на източници от сирийската опозиция и западни разузнавателни служби, информира ТАСС.

Според данните на вестника на 11 и 14 юли в Гута е използван хлор. Отделно в Айн Тарма до Дамаск са използвани бойни отровни вещества на 1, 6, 13 и 14 юли. "Велт" отбелязва, че при последната атака, по оценка на западните специални служби, "до голяма степен е вероятно да е използван зарин", и 9 души са загинали при атаката.

Министерството на отбраната на Русия обяви, че в началото на април в Хан Шейхун сирийската авиация е бомбардирала цехове на екстремисти, където се произвеждат бойни отровни вещества. Вашингтон обвини Дамаск, че е използвал химически оръжия и на 7 април ВМС на САЩ нанесоха ракетни удари по сирийската военна база Шайрат в провинция Хомс.

На 23 юни Организацията за забрана на химическите оръжия публикува доклад, в който се говори, че в Хан Шейхун е използван зарин или подобни отровни вещества. При атаките са загинали повече от 100 души, включително много деца.