Сирийската армия установи пълен контрол над град Дума, който беше контролиран от групировката "Джайш ал Ислям", съобщи ТАСС, позовавайки се на началника на Центъра по примирие на враждуващите страни ген.-майор Юрий Евтушенко.

Автобуси със сирийски бунтовници напускат Източна Гута

Автобуси със сирийски бунтовници напускат Източна Гута

Те са се насочили към северния град Джераблус

"Сега стана знаково събитие в историята на Сирийската арабска република. Беше издигнат държавния флаг над зданието на град Дума, което ознаменува контролът над този населен пункт, а следователно - над Източна Гута", заяви Евтушенко.

Той напомни, че в освободения от бунтовници град идват подразделения на руската военна полиция, които ще поддържат реда при преминаването на Дума под контрола на законното сирийско правителство, по думите му.

Евакуация на ислямисти от Източна Гута

Евакуация на ислямисти от Източна Гута

Идлиб остава единствената провинция под контрола на опозицията

По-рано бе съобщено, че Центърът по примирие приключва изтеглянето на бойци и техните семейства от Дума.

В сряда, 11 април, стана ясно, че през изминалия ден близо 4000 души са напуснали града. Предадени са повече от 400 единици оръжия, включително тежки картечници, гранатомети, снайперист и нападателни пушки.

От края на февруари повече от 41 000 души са напуснали Дума и повече от 165 000 души от Източния Гута. 250 заложници са били освободени от пленничеството на бойците.