Лидерът на Националната коалиция на сирийската опозиция Ахмед Моаз ал Хатиб съобщи, че при разговорите на Мюнхенската конференция по сигурността ще призове  международната общност да окаже натиск срещу Дамаск и да помогне за свалянето на режима на Башар Асад, предадоха информационните агенции. .

Ал Хатиб ще поиска подкрепа и от американския вицепрезидент Джо Байдън, с когото ще се срещне в рамките на форума.

„Сирийският народ преживява трагедия, ще приветстваме всичко, с което можете да ни помогнете. Става дума за мирни преговори, които да доведат до сваляне на режима - това е първата стъпка. Ако това не стане, ще продължим да оказваме политически натиск срещу режима и да молим правителствата на другите страни да оказват такъв натиск. Ако това не даде резултат, ще поискаме да се блокират по електронен път системите за връзка на сирийските военновъздушни сили. Международнат общност не може да наблюдава пасивно ставащото в Сирия." - заяви Ахмед Моаз ал Хатиб на конференцията.

Той се надява, освен с Джо Байдън, да се срещне със специалния посланик на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими и с руския външен министър Сергей Лавров.

От своя страна Брахими заяви пред Мюнхенската  конференция, че  сирийците не могат сами да се справят с конфликта, който отне живота на 60 хиляди души, и че е необходимо активно  участие на международната общност в лицето на Съвета за сигурност на ООН.

Той уточни, че е необходимо ясно решение на Съвета за сигурност,, за да бъде установен дневният ред за мирно излизане от конфликта.