Представители на сирийската опозиция изразиха съмнения, че  постигнатото споразумение между САЩ и Русия по конфликта в Сирия наистина ще се изпълнява, предаде Дойче веле.  

Те се съмняват доколко Русия и режимът на Башар Асад ще спазват договореностите.

Представителят на  Сирийската  национална коалиция Самир ал Нашар заяви пред DPA, че е необходимо да се изчака, за да стане ясно  дали примирието отново няма да бъде нарушено.

Не вярваме на режима на Асад и на неговите съюзници, като се има предвид опитът от предишните примирия.” – коментира той.

Същевременно европейски дипломати приветстваха споразумението.

Германският министър на външните работи Франк Валтер Щайнмайер го определи като „нов шанс” за стотици хиляди сирийци, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

 Еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини също  приветства договореностите за примирие. Тя призова ООН да подготви предложения за политически преход, които биха могли да станат „отправна точка за възобновяване на диалога вътре в Сирия”.  

Британският външен министър Борис Джонсън призова Русия за използва влиянието си върху режима на Асад, за да изпълнява поетите ангажименти.