Сирийски бежанци, избягали в Йордания, след като са били изтезавани и са се превърнали в свидетели на кланета, представиха доказателства пред Международния наказателен съд в нов опит да се съди президентът Башар Асад за престъпления срещу човечеството, пише "Гардиън".

Въпреки че Сирия не е подписала документите за базирания в Хага съд, адвокати в Лондон разчитат на прецедент в Международния наказателен съд, който разширява юрисдикцията до престъпление, свързано с принудително преместване на хора.

През миналата година съдът започна предварително разследване на военните лидери на Мианмар за престъпления срещу човечеството, свързано с депортиране на рохингите. Бангладеш, където избягаха рохингите, е част от Римския статут, който учредява Международния наказателен съд, както и Йордания, където в момента има милиони сирийски бежанци.

Имаше многократни опити да се убеди съдът да разследва режима на Асад за военни престъпления, включително използване на химически оръжия и масово избиване на арестанти. Всички тези опити се провалиха, тъй като прокурорите в Хага нямаха юрисдикция да действат.

През май 2014 г. Съветът за сигурност на ООН дебатира проект на резолюция Сирия да попадне под обхвата на съда. 13 от 15-те членки гласуваха "за", но Русия и Китай наложиха вето. Асад отхвърля разпространените снимки с хиляди човешки тела от сирийски дезертьор като "фалшиви новини".

Но за първи път прецедентът Бангладеш/Мианмар е използван в съда срещу Сирия. Случаят е заведен от 28 жертви, които са били принудени да напуснат Сирия и да живеят в бежански лагери в Йордания. Бежанците свидетелстват, че многократно са били бомбардирани, изтезавани и са били свидетели на масови убийства.