Русия твърди, че сирийски бунтовници са започнали да работят по видеоматериал, който ще бъде представен на света като последици от химическа атака, извършена от сирийската армия, информира АФП.

По време на седемгодишния конфликт в Сирия Западът обвинява Дамаск на няколко пъти, че е използвал химически оръжия срещу цивилното население. Башар Асад и Москва категорично отричат обвиненията и посочват бунтовниците.

Ердоган призова Русия и Иран да спрат „катастрофата” в Идлиб

Ердоган призова Русия и Иран да спрат „катастрофата” в Идлиб

Турският държавник призовава за спиране на огъня в североизточната провинция Идлиб

Министерството на отбраната на Русия, позовавайки се на жители на Идлиб, обяви, че оператори от няколко телевизии в Близкия изток, както и "регионален клон на водещ американски новинарски канал", са пристигнали в град Jisr al-Shughour в Идлиб, за да снимат.

Голяма офанзива в Идлиб можела да предизвика най-голямата катастрофа на 21 век

Голяма офанзива в Идлиб можела да предизвика най-голямата катастрофа на 21 век

Това предупредиха от ООН

"До края на деня" всички кадри трябва да бъдат предадени на телевизионните канали, които ще ги разпространят чрез социалните мрежи, подчертава министерството.

Според "сценария" активисти от "Белите каски" ще "помагат на жители на Jisr ash-Shugour" след предполагаемо използване на варелни бомби от сирийската армия, допълва ведомството и пояснява, че в района вече е докаран хлор от Kherbet al-Jawz.

Истински химикали ще бъдат използвани, за да може кадрите да изглеждат по-автентични и да се предоставят проби от заразената почва на мястото, отбелязва руското министерство.

Западът предупреди Асад, че ще има сериозни последици за режима, ако използва химически оръжия в Идлиб.