Сирийските бунтовници обявиха, че прекъсват участието си в последния кръг мирни преговори, които започнаха в Казахстан, съобщава Франс прес.

Враждуващите страни трябваше да обсъдят план за създаване на "деескалиращи зони".

"Делегацията на бунтовниците прекъсва участието си в срещите заради въздушни бомбардировки по цивилни. Прекъсването ще продължи, докато престане обстрелът в цяла Сирия", каза източник от опозицията в Астана.

Сирийското правителство и делегации на опозицията се събраха в столицата на Казахстан за четвъртия кръг преговори, организирани от Русия, Иран и Турция.

Последният кръг преговори започна със серия двустранни срещи. Страните трябваше да обсъдят руски план за установяване на "деескалиращи зони" в страната.

Източник, близък до опозицията, представи на осведомителната агенция проектопредложение на Русия на арабски език.

Москва предлага създаване на "деескалиращи зони" в контролираната от бунтовниците северозападна провинция Идлиб, в райони на провинция Хомс и до Дамаск. Целта е "незабавно прекратяване на насилието" и "предоставяне на условия за безопасно, доброволно връщане на бежанци".

Запланувано е в зоните незабавно да бъде доставена хуманитарна и медицинска помощ. Според проектопредложението ще бъдат създадени "охранителни зони" около тях с пропускателни пунктове и центрове за наблюдение, управлявани от правителствените войски и бунтовниците. Също така се предвижда и разполагане на наблюдатели.

Ролята на Турция, Иран и Русия ще бъде свързана с гарантиране изпълнението на споразумението. Те също обещават да създадат "съвместна работна група" в рамките на 5 дни след подписването на документа от враждуващите страни.