От Сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС) в Северна Сирия отхвърлиха исканията на Анкара нейните сили да напуснат военновъздушната база Миниг и района около нея. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал "Скай нюз - Арабия".

Един от лидерите на Партия "Демократичен съюз" Салех Муслим е заявил, че "Членовете на партията "ще се противопоставят на всяко турско нахлуване в Северна Сирия". Той е изтъкнал, че преди отрядите на ПДС и Силите за защита на народа да вземат под контрол базата Миниг тази седмица, тя е била в ръцете на бойците на джихадистката групировка "Джебхат ан Нусра", която е забранена в Русия.

Турция продължава да обстрелва кюрдите в Сирия, уби двама бойци

Турция продължава да обстрелва кюрдите в Сирия, уби двама бойци

Въпреки призива на САЩ да спрат

Турция поиска в събота от кюрдските Сили за защита на народа в Северна Сирия да се изтеглят от завзетите от тях през последните дни райони.

Турската артилерия за втори ден обстрелва позиции на Силите за защита на народа в Северна Сирия. При обстрела са загинали няколко кюрдски бойци, а над десет са ранени, съобщи руската агенция.

Военни източници, цитирани от турската телевизия НТВ, са посочили, че Силите за защита на народа са дали ответен огън.

Отбелязва се, че турската артилерия целенасочено обстрелва военното летище Миниг в провинция Алепо и района около на Дейр Джамал. Този район се контролира от кюрдските милиции - Сили за защита на народа, .

В събота, на 13 февруари, турската артилерия удари в района, в който се намира град Азаз. Той е на десет километра от турската граница. Цел на обстрела са били позиции на Силите за защита на народа. Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че по този начин страната е приложила правилата за реагиране на трансгранична заплаха.