Според италианския la Repubblica, тази седмица от италианското посолство в Куба е подадено искане за изпращане на 60 кубински специалисти по реанимация, медицински сестри, анестезиолози, реаниматори, вирусолози и пневмолози в региона Сицилия, който в момента страда от втора вълна на коронавирус.

Италия е шестата държава с над 50 000 починали от коронавирус

Италия е шестата държава с над 50 000 починали от коронавирус

Италия регистрира 630 починали от коронавирус за последното денонощие

През март и април тази година два кубински медицински екипа пътуваха до някои от най-тежко засегнатите италиански региони, като Ломбардия и Пиемонт, за да заместят преуморените италиански професионалисти.

Само по време на пандемията на COVID-19 Куба изпрати близо 4000 здравни специалисти, организирани в над 50 бригади, в 39 държави на всеки континент по света.

Това бе една от многото причини, поради които световни лидери, художници, активисти и здравни експерти призоваха Комитета за Нобелова награда ще предостави на кубинските лекари Нобелова награда за мир за 2021 г.

Ренато Коста, комисар по извънредните ситуации на COVID-19 в Сицилия, заяви пред La Repubblica: "В контакт съм с посолството, което приветства молбата ни. "

Италия отчете 853 починали от коронавирус за денонощие

Италия отчете 853 починали от коронавирус за денонощие

Здравните власти потвърдиха 23 232 нови случая на COVID-19

На 4 ноември италианското правителство определи Сицилия за "оранжева зона" с висок риск главно поради липсата на здравни заведения и легла в интензивните отделения. Във вторник Сицилия регистрира 48 смъртни случая, свързани с COVID - най-висок брой от началото на пандемията.

В Италия към сряда регистрира 722 смъртни случая, свързани с COVID и 25 853 нови инфекции. Италианският здравен министър Роберто Сперанса обяви, че на 2 декември ще представи правителствения план за ваксинация срещу COVID-19.

Италианската федерация на лекарите заяви, че 27 медици са загубили живота си през последните десет дни, докато близо 27 000 здравни работници са се заразили само през последния месец.