В Обединеното кралство се разрази скандал заради твърдения, че се води "мръсна кампания" срещу външния министър Борис Джонсън, която има за цел да подкопае подготовката за "Брекзит", пише "Дейли телеграф".

Източници от правителството заявиха пред "Съндей телеграф", че топ дипломатът на Великобритания е "бесен", след като вижданията му за миграцията са били представени невярно тази седмица.

Медии цитираха думите на дипломати от ЕС, които са заявили, че Джонсън на частни срещи е заявил пред тях, че подкрепя свободно движение на мигранти.

Твърденията бяха публично отречени от Джонсън, който подчерта, че е необходим контрол над имиграцията след "Брекзит".

Скандалът доведе до редица удари върху правителството от медии, които твърдят, че има хаос по отношение на позицията на "Даунинг стрийт" за имиграцията.

В събота двама посланици, които са присъствали на срещата, защитиха Джонсън.

Италианският посланик в Лондон Паскуале Терачано заяви, че Джонсън никога не е споменавал свободното движение на срещата с 27-те дипломати на ЕС. Той реши да сложи край на дипломатическа традиция да не коментира вътрешни работи, защото информацията за Джонсън е "подвеждаща".

Втори посланик заяви, че частните коментари на Джонсън по миграцията са подобни със заявяваните от него публично.

"Дейли телеграф" е научил, че външният министър е получил съобщения от дипломати в негова подкрепа.

Появиха се подозрения в рамките на британското правителство, че са провеждани анонимни срещи в опит умишлено да се подкопае Борис Джонсън преди преговорите за "Брекзит".

Високопоставени правителствени източници посочват като причина за скандала British Influence - група, която се бори за по-тесни връзки с Европа. Тя е основана през 2012 година. British Influence критикува Джонсън за коментарите му.

Междувременно Джонсън заяви пред БиБиСи, че няма причина Великобритания да плаща "голяма" сума пари на ЕС, за да остане търговски партньор след "Брекзит".

През последните дни се обсъжда идеята Великобритания да плаща към бюджета на ЕС, за да остане на единния пазар.

Според външния министър това е "спекулация".

Лондон не изключва да плаща на ЕС, за да остане на единния пазар

Лондон не изключва да плаща на ЕС, за да остане на единния пазар

Правителството ще разгледа всички варианти