Южнокорейски прокурори задържаха бивш високопоставен съветник на президента Парк Гън-хе, след като беше разширено разследването на разразилия се скандал, съобщиха официални лица, цитирани от АП.

В центъра на скандала е приятелка на президента, която е контролирала правителството в сянка.

Скандал в Южна Корея, президентът свързван с религиозни култове, шаманизъм и корупция

Скандал в Южна Корея, президентът свързван с религиозни култове, шаманизъм и корупция

Кризата е около дългогодишен довереник на Парк

Ан Чен-бом е вторият задържан във връзка със скандала, който доведе до рекордно нисък одобрителен рейтинг на президента и до призиви да подаде оставка.

По-рано тази седмица прокуратурата задържа довереницата на президента. Чхуе Сун-сил, наричана от местните медии "Распутин", е изправена пред обвинения в злоупотреби и вмешателство в държавните работи на Южна Корея. Тя е дългогодишна приятелка на президента на Южна Корея и се смята, че е влияла във вземането на решения от страна на държавния глава. Чхуе Сун-сил беше разпитана часове наред в понеделник, след като се върна в държавата и се предаде на властите на фона на масови улични протести.

Задържаха южнокорейския „Распутин” във връзка с политическия скандал

Задържаха южнокорейския „Распутин” във връзка с политическия скандал

Чхуе Сун-сил, наричана от местните медии

Южнокорейски медии спекулират, че Сун-сил, която не е заемала държавен пост, тайно е принуждавала бизнеси да даряват милиони долари на две фондации, които тя е контролирала.

Задържането на Ан не е неочаквано - той е свързван със Сун-сил, но е още една стъпка по-близо в разследването на Синия дом (президентската резиденция - б.р.). Парк може да завърши мандата си, но големият въпрос е дали опозиционните партии няма да отхвърлят номинацията й за премиер. Ако тя бъде принудена да избере министър-председател от опозицията, това може да подрони властта й и възможностите за управление.

Ан беше задържан вчера след разпит на прокуратурата дали е замесен в получаване на 70 милиона долара чрез дарения, според прокуратурата в Сеул.

Той е сред 8 съветници на президента, които бяха уволнени от Парк в опит да си върне общественото доверие. Вчера президентът номинира нов премиер и други двама официални представители, но опозиционни депутати веднага разкритикуваха рокадите като диверсия.