Прокурори в Южна Корея нахлуха в домовете и канцелариите на високопоставени съветници на президента на страната Парк Гън-хе във връзка с шокиращи разкрития, свързани с приятели на държавния глава, които са се месили в управлението на страната, съобщава "Франс прес".

Кризата, която е около дългогодишен довереник на Парк, разтърси Синия дом (президентската резиденция - б.р.), след като се появи медийна информация, че администрацията е свързана с религиозни култове, шаманистки ритуали и корупция.

Прокурорите конфискуваха компютри и документи от жилищата на топ съветник на президента и други двама съветници, както и от заместник-министъра на културата, съобщава агенция "Йонхап".

Те също са претърсили канцеларии в комплекса на Синия дом, допълва медията.

Заплануван е голям протест в Сеул, след като стана ясно, че Парк е позволил на довереника, който не заема официален пост да се меси в делата на държавата. Хиляди хора се очаква да участват в демонстрацията и да призоват президента, чиято популярност достигна рекордно ниско ниво, да подаде оставка.

Довереникът е разследван за използване на връзките на Парк с цел изнудване на големи конгломерати, но истинският шок е свързан с разкрития, че Парк е позволила на приближения да проверява нейните речи и очевидно да я съветва по важните политически въпроси.

Парк публично се извини и заяви, че е поискала 10 от нейните високопоставени съветници да си връчат оставките като част от рокади в администрацията.

Довереникът е 60-годишна жена, която е дъщеря на религиозен водач. Водачът е ръководел религиозна група, свързана с окултизъм и е бил дългогодишен ментор на Парк до смъртта му през 1994 година.

Медии охарактеризират жената като подобие на Распутин заради неуместно и нездравословно влияние върху Парк.

Довереникът се е преместил в Германия в началото на септември, след като се появи информация в медиите, че се е месил в политическите работи на президента.