Премиерът на Япония Шиндзо Абе вероятно ще подаде оставка през юни, след като два скандала сринаха рейтинга му до историческо дъно, а също така носи риск да навреди на позициите на партията си преди изборите през следващата година.

Това заяви един от популярните политически лидери в Япония Джуничиро Коидзуми, цитиран от "Гардиън".

Политическото бъдеще на японския премиер Абе е под въпрос

Политическото бъдеще на японския премиер Абе е под въпрос

Разкритието заплашва да събори администрацията

Бившият премиер в периода 2001-2006 г. заяви пред седмично списание, че Абе е в "опасна ситуация" заради скандалите и добави: "Няма ли да подаде оставка към края на сегашната парламентарна сесия, която приключва на 20 юни".

Пред списание Aera Коидзуми поясни, че Абе може да навреди на шансовете на Либералдемократическата партия на изборите за горна камара през следващото лято, ако си затвърди лидерското място на партийните избори през септември.

Репутацията на премиера е сериозно засегната от обвинения в кронизъм (шуробаджанащина). Твърди се, че Абе или жена му са замесени в продажбата на държавна земя с голяма отстъпка на училище, което има връзки с крайни националисти в Осака. Министър-председателят отрича обвиненията и уверява, че ще подаде оставка, ако бъдат доказани.

Наскоро финансовото министерство призна, че имената на премиера, съпругата му и финансовия министър са изтри от документи, свързани със сделката.

Също се разпространява информация, че Абе е използвал влиянието си, за да помогне на приятел да се сдобие с разрешително за откриване на училище за ветеринарна медицина.

Социологическо проучване на Nippon TV от неделя показва, че рейтингът на Абе се е сринал до 26,7% - най-ниското ниво от декември 2012 г., когато поема управлението.

През уикенда около 50 000 души поискаха оставката на премиера.

Тази седмица Абе е на посещение в САЩ за разговори с президента Доналд Тръмп за КНДР и търговията.