Швейцария отново трябва да засили мерките срещу коронавируса заради скок на случаите със заразени, заяви новият ръководител на коронавирусната инфекция в страната, предаде "Ройтерс".

Швейцария се наблюдава сериозен скок от над 200 случаи с COVID-19 на ден, при средно 35 на ден през юни.

Мартин Акерман, който ръководи органа, който предоставя научни съвети на швейцарското правителство, заяви, че страната е на ръба на голямо увеличение на инфекциите и има малко време за предприемане на мерки.

"Трябва да се намесим рано, за да предотвратим експоненциалния растеж", подчертава "В противен случай съществува риск от драстични ограничения. Това трябва да бъде предотвратено при всякакви обстоятелства", допълва той.

Швейцария премахна частично блокиране, което бе наложено през март, когато магазини, барове и ресторанти бяха затворени, за да се предотврати разпространението на вируса, който е заразил 35 000 души и е убил 1,707 в страната от 8,6 милиона души.

Акерман, който пое ръководителя на работната група заяви, че подкрепя задължителното носене на маски на закрито. Понастоящем маските за лице са задължителни само в градския транспорт и на политически демонстрации.

Правителството е облекчило ограниченията за събирания, въпреки че все още забранява събития на повече от 1000 души.

Размерът на публичните събития трябва да бъде отново ограничен, каза Акерман, който е експерт по микробиология.

"Също така смятам, че сега размерът на публичните събития трябва да бъде намален до 100 души, тъй като съществува риск от сериозно увеличаване на броя на случаите", каза още Акерман.

Той обясни, че е трудно да се каже дали мащабните събития подхранват епидемията.

По думите му първоначалните данни показват, че там, където се събира голям брой хора, има и много инфекции.

"Точните данни за това кой е заразен и къде (те) са заразени са жизненоважни. Без тези данни ние сме слепи ", изтъкна още Акерман.