Филм със скрита камера показва незаконно вкарване и продажба на болни крави в полска кланица с малък или никакъв ветеринарен контрол. Кадрите поставят под въпрос стандартите в един от най-големите износители на месо в ЕС, пише "Гардиън".

На видеото в кланица в централната полска област Мазовия се показват толкова болни крави, че не могат да се надигнат и поради това са теглени с автомобил или лебедка до кланицата.

Клането на болните крави изглежда се извършва през нощта без ветеринарен контрол, което е в грубо нарушение на основните стандарти. Работниците в кланицата премахват доказателства от животинските трупове като възпаления и тумори, които показват, че кравите са болни и че са лежали в продължение на дни.

Експерти алармират за сериозни рискове за общественото здраве и призовават полското правителство да реагира светкавично и да уведоми другите европейски държави.

Според официални данни от 2017 г. Полша е изнесла повече от 415 милиона килограма телешко месо на стойност над 1,5 милиарда долара.

Репортери от Superwizjer, полска телевизионна програма за разследваща журналистика от TVN24, са успели да проникнат в полската кланица в края на миналата година. Репортер под прикритие е записал нарушенията в кланицата в продължение на почти три седмици. От думите на репортера стана ясно, че вместо да се инспектират от квалифицирани ветеринари съгласно закона, труповете на животните просто са белязани от служителите като годни за консумация.

Сутрин се появявал свързан с кланицата ветеринар, който просто се подписвал под документите без да провери месото.

По време на три нощни смени в кланицата репортерът е преброил 28 крави, които са били толкова болни, че не са могли да станат.

Около 80% от говеждото месо в Полша е предназначено за износ.