Саудитска Арабия и Ирак планират да отворят граничния пункт "Арар", за търговия, за първи път от 1990 г., когато беше затворена, след като страните прекъснаха връзки, заради нахлуването на Саддам Хюсеин в Кувейт, съобщават местни медии в Саудитска Арабия, цитирани от Ройтерс.

Саудитски и иракски официални представители са обиколили обекта и са разговаряли с иракски религиозни поклонници, които през последните 27 години имат достъп до границата само веднъж годишно по време на сезона на хадж, съобщава вестник "Мека".

Управителят на иракската южно-западна провинция Анбар, чийто персонал е на разположение за церемониите, заявява, че иракското правителство е разгърнало войските си, за да защити пустинния маршрут, водещ до Арар и нарече откриването му "значителен ход" за укрепване на връзките.

"Това е чудесно начало за по-нататъшно бъдещо сътрудничество между Ирак и Саудитска Арабия", каза Сохаиб ал-Рави.

Съобщението следва решение на саудитския кабинет вчера, да създаде съвместна търговска комисия с Ирак.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ухажват северната си съседка в усилията си да спрат нарастващото регионално влияние на противника си Иран.

Страните от Арабския залив, ръководени от сунити, са домакини на влиятелния шиитски духовник Моктада ал-Садр за провеждане на разговори с техните короновани принцове през последните седмици. Изключително редки посещения след години на затруднени отношения.

От централата на Садр съобщават, че срещата му със саудитския принц Мохамед бин Салман е довела до споразумение, с което Саудитска Арабия дава 10 милиона долара помощ на иракското правителство и проучва възможностите за инвестиции в шиитските райони на Южен Ирак.

Садр е един от малкото иракски шиитски лидери, който стои на известна дистанция от Техеран.

Саудитско-иракското сближаване започва 2015 г., когато Саудитска Арабия отново отвори посолството си в Багдад след 25 години.

Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр посети Багдад през февруари и двете страни обявиха през юни, че ще създадат координационен съвет за подобряване на връзките.