Китай спечели битката срещу маларията, съобщава ДПА.

Днес Световната здравна организация обяви, че най-многолюдната държава в света вече е официално свободна от инфекциозната болест.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус поздрави страната за постигнатото.

"Техният успех беше трудно постигнат и дойде едва след десетилетия целенасочени и продължителни действия. Така Китай се присъединява към увеличаващия се брой страни, които показват на света, че бъдещето без малария е жизнеспособна цел", заяви той.

По данни на СЗО до момента около 40 държави официално са спечелили борбата срещу маларията. Китай е първата държава от 30 години насам, постигнала този пробив в региона на западната част на Тихия океан.

СЗО започва кампания за изкореняване на маларията в 25 държави до 2025 г.

СЗО започва кампания за изкореняване на маларията в 25 държави до 2025 г.

Инициативата ще бъде стартирана на Световния ден за борба с маларията на 25 април

През 40-те години на ХХ в. Китай регистрира около 30 милиона случая на малария годишно. Оттогава насам редица държавни програми доведоха до спад в броя на инфекциите.

По информация на СЗО Китай е започнал да разпространява лекарства за предотвратяване на болестта в рискови райони преди десетилетия. Зоните за размножаване на комари също са систематично намалявани, а репелентите и защитните мрежи са широко достъпни.

Маларията се предава от заразени комари Anopheles. Паразитът предизвиква инфекция, която причинява висока температура, главоболие и втрисане. Ако маларията не се лекува бързо, може да бъде животозастрашаваща.

Според последния доклад на СЗО за маларията в световен мащаб са регистрирани 229 милиона случая на болестта в света през 2019 г. в сравнение с 228 милиона случая през 2018 г.

Смъртните случаи от малария през 2019 г. пък са 409 000, в сравнение с 411 000 през 2018 г. Африка, където са отчетени 94% от най-скорошните регистрирани случаи на малария, е най-силно засегната от болестта.

Нова ваксина срещу малария може да е сериозен пробив срещу болестта

Нова ваксина срещу малария може да е сериозен пробив срещу болестта

Въпреки че е лечима, 2019 г. има 229 млн. случая на малария и 409 000 смъртни случая