Погромът на тълпата в Капитолия в САЩ може да доведе до създаването на 51-ви американски щат. Необикновените сцени в седалището на властта могат да имат дългосрочни последици за бъдещето на управлението на страната, пише "Скай нюз".

Въпросите относно реакцията на силите за сигурност във връзка с нарушенията в Капитолия в сряда продължават. Къде беше полицията? Къде беше Националната гвардия? Защо поддръжниците на Доналд Тръмп можеха да влязат във в сградата в самия център на американската демокрация и да предизвикат безпрецедентен хаос?

Трудно е да се отрече резкият контраст между Националната гвардия по улиците на Вашингтон, окръг Колумбия (DC), докато Black Lives Matter обхвана града през лятото, срещу жалкия брой полицаи от Капитолия, опитващи се да овладеят тълпата на 6 януари.

Непоследователността в отговорите води до твърдения за расова пристрастност, тъй като голямата бяла тълпа в сряда не получи същият отговор с федерална сила в Капитолия на САЩ като многорасовите демонстрации месеци по-рано.

Но също така подчертава значението на това как властта се упражнява във Вашингтон - място, управлявано по съвсем различен начин от всяко друго в Съединените щати.

Окръг Колумбия не е щат, той се счита за общинско управление. Вместо губернатор, има кмет.

Кабинетът на кмета - в момента зает от демократа Мюриел Баузър - не контролира Националната гвардия, тя под юрисдикцията на Министерството на отбраната. А главнокомандващият на министерството е президентът.

Докато Тръмп твърди във видеоклип на Белия дом, публикуван късно в четвъртък, че "незабавно е разположил Националната гвардия", други доклади твърдят, че той се е съпротивлявал и че в крайна сметка вицепрезидентът Майк Пенс е този, който е разпоредил разполагането на федералните войски.

Това забавяне струва ценно време, според кмета Баузър, тъй като протестиращите преодоляха полицията на Капитолия и заляха коридорите на Конгреса.

В столичния полицейски съюз на Вашингтон, окръг Колумбия, за да обяснят отсъствието, заявиха в изявление, че "не охраняват федералните сгради, това е задача за полицията на Капитолия в САЩ".

Това е още един пример за това как разединението на властите в DC в крайна сметка може да обезсили самото място на властта.

Докато кметът Баузър предупреждава за насилие и планира да активира пълната сила на столичната полиция дни преди протестите, полицията на Капитолия се подготвя за "демонстрация на свобода на словото" и според съобщенията отхвърля допълнителна подкрепа от Националната гвардия и ФБР.

Оттогава профсъюзът на полицията в Капитолия заяви, че техните "служители са си свършили работата", но тяхното "ръководство не", а шефът на полицията в Капитолия Стивън Сънд е принуден да подаде оставка.

Иронията тук е, че тъй като DC не е щат, няма подходящо представителство в Конгреса.

Щурмът със скандирания "нашата къща", не принадлежи по никакъв смислен начин на 700 000 жители на DC. Хората тук се движат с номера на автомобилите си с надпис: "Край на данъчното облагане без представителство".

Докато данъците върху стоките, услугите, доходите и имуществото на DC са едни от най-високите в Съединените щати, техният представител в Конгреса Елеонора Холмс Нортън няма право да гласува за законодателство.

Жителите на DC дори нямат представител, който да може да гласува за сертифицирането на електорите - самият процес, който про-Тръмп тълпата имаше за цел да наруши.

Докато градът влизаше в комендантски час в 18:00 ч., а симфония от сирени се разнасяше по улиците, призивите за "щат DC" се засилиха.

След като ситуацията през деня се успокои и неуспешната, изкривена реакция на правоохранителните органи стана по-ясна, кметът Баузър коментира на пресконференция, за получаване на статут на "щат на президентското бюро в рамките на първите 100 дни от 117-ия конгрес".

Републиканците отдавна гласуват против превръщането на окръг Колумбия в щат поради преобладаващо настроеното си към демократите население - по-малко от 6% от хората му гласуваха за Тръмп през ноември - превръщането в щат вероятно ще означава още двама сенатора демократи в камарата.

Но след като демократите трябва да поемат контрола над президентството, Палатата и Сенатът след 20 януари, сега има по-голям шанс щат DC да стане реалност през следващите няколко години, отколкото в който и да е момент от новата история на САЩ.

Мирните протести са определящи за столицата на нацията от нейното основаване, но тъй като насилието ескалира в разделена Америка, същото се случва и с призивите за 51-ви щат.