Електрозахранването до голяма степен е възстановено в цяла Украйна след руските атаки тази седмица срещу украински енергийни съоръжения. Това съобщи директорът на украинската национална енергийна компания "Укренерго", цитиран от "Ройтерс".

Володимир Кудрицки посочи, че някои ремонтни дейности по повредената инфраструктура продължават, но доставките до голяма степен са възстановени.

"По същество възстановихме електрозахранването на 100% за всички наши региони от снощи. Това е най-голямата радост, която енергийните работници могат да изпитат в момента", отбеляза той.

По думи на Кудрицки атаките срещу Украйна в понеделник може да са "най-голямата атака срещу енергийна система в историята на света".

Русия е атакувала около 30 процента от енергийната инфраструктура на Украйна

Русия е атакувала около 30 процента от енергийната инфраструктура на Украйна

Киев иска ПВО система за отбрана

Руски въздушни удари поразиха енергийни съоръжения в цялата страна в час пик. Също така бяха ударени жилищни блокове и голямо пътно кръстовище в столицата Киев. Най-малко 20 души загинаха при нападенията.

След тези атаки правителството призова украинците да пестят енергия, а оттогава насам властите съобщиха за още руски удари по енергийна инфраструктура.

Според Кудрицки са възможни още руски атаки срещу енергийни съоръжения, така че цивилните трябва да продължат да ограничават използването на енергия.

Той обвини руските енергийни работници, че са помогнали на руската армия да избере целите си - това проличавало от характера на щетите.

От своя страна Русия отрича умишлено да е атакувала цивилни в Украйна.

Украйна пред режим на тока заради Запорожката АЕЦ

Украйна пред режим на тока заради Запорожката АЕЦ

Премиерът Денис Шмигал призова населението да намали потреблението на енергия