Словакия разкритикува плана на Австрия да отреже социалните помощи за деца, които живеят в чужбина, предупреждавайки, че мярката е дискриминираща спрямо словаците, които работят в Австрия, информира "Ройтерс".

През миналата седмица управляващата австрийска коалиция разкри планове за орязване на помощите, които са минимум по 114 евро на дете на месец.

Австрия планира да ореже социалните за деца, които живеят в чужбина

Австрия планира да ореже социалните за деца, които живеят в чужбина

През 2016 г. Австрия е отпуснала 273 милиона евро социални помощи

На пресконференция в Братислава след среща с външния министър на Австрия Карин Кнайсл словашкият външен министър Иван Корчок призова Виена да спази принципа на недискриминация.

Той добави, че словаците в Австрия внасят пари в държавната хазна на страната и следователно трябва да получат помощи.

Кнайсл каза от своя страна, че Австрия ще търси промяна на европейско ниво, така че помощите за децата да отразяват стандарта на живот, социалната система и покупателната способност във всяка страна.

Ние, дипломатите, се съгласихме, че трябва да отворим вратата за обсъждания по въпроса между министрите на социалните работи, допълни австрийският министър.

Австрия граничи с 8 държави, включително Чехия, Словакия, Унгария и Словения, където заплатите са значително по-ниски.

През 2016 г. Австрия е отпуснала 273 милиона евро социални помощи за 132 000 деца в ЕС и държавите от Европейската икономическа зона.

Европейската комисия разкритикува Германия през миналата година за подобен план, който предвиждаше намаляване на детските помощи. Впоследствие Берлин се отказа от предложението.

Европейската комисия обяви, че ще следят промените в Австрия.