Словашкият външния министър Иван Корцок повтори позицията на страната си относно приемането на мигранти от Лампедуза. Той заяви, че в страната му има консенсус и тя няма да приеме бежанците. Това се случва само седмици,  след като Европейската комисия поиска от държавите-членки да помогнат за преместването на 1400 души, предаде France 24.

"Ние поддържаме позицията си, че в средносрочна и дългосрочна перспектива задължителната квота няма да помогне, защото тя все още представлява фактор zа привличане на мигрантите.", каза той. 

Припомняме, че преди месец Австрия отхвърли молбата други страни от Европейския съюз да приемат мигранти от Италия, след нарастването на броя на пристигащите на италианския осров Лампедуза, което изглежда вероятно да освети дълбоко вкоренените разногласия в Общността заради миграцията.

Лампедуза е един от основните пунктове за пристигане на хора, които се опитват да влязат в Европа от Африка, а последните пристигнали се прехвърлят другаде в Италия.

27-членният ЕС спори ожесточено за миграцията от 2015 г. насам, когато над 1 млн. предимно сирийски, иракски или афганистански бежанци достигнаха границите му.

Пристигащите спаднаха значително до около 95 000 души през миналата година според данните на ООН, най-вече в Италия, Испания и Гърция.

През 2019 г. Италия договори план с други европейски страни за преразпределение на мигрантите след пристигането им. Но тази доброволна схема не осигури стабилно решение и общ пакт в ЕС за справяне с проблема, предложен от Комисията през септември миналата година, не е ратифициран, тъй като Унгария и Полша отказаха да участват.

Зa  повторното отваряне на пътуването из европейското Шенгенско пространство министърът заяви, че "все още трябва да бъдем предпазливи, защото все още има риск. Спомняме си миналото лято, когато разрешихме на хората да се местят и след това дойде следващата вълна. "

По отношение на отношенията ЕС-САЩ при управлението на президента Джо Байдън, той изрази оптимизъм. 

Моята надежда е, че под администрацията на Байдън ще подобрим част от трансатлантическите отношения и имам очакванията си от посещението на президента Байдън. ", каза той.