Словакия регистрира втория си рекорден брой нови случаи на COVID-19 в петък, докато страната се бори с втора вълна, съобщи здравното министерство, цитирано от "Ройтерс".

Единадесет души са починали от болестта в петък, което също е рекорд за денонощие, съобщи министерството в събота. 88 са жертви в страната.

Страната с 5,5 милиона души премина през първата вълна на пандемията на коронавирус с един от най-ниските нива на заразяване в Европа, но броят на случаите скочи този месец.

Словакия съобщи за 269 случая на 100 000 души през последните 14 дни, което е деветият най-висок процент в Европа, според данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Словакия с по-строги COVID мерки

Словакия с по-строги COVID мерки

Задължителни маски и дистанция

Премиерът Игор Матович заяви в събота, че правителството има за цел да започне цялостно тестване в страната.

В четвъртък ежедневните случаи за първи път надхвърлиха 2000 и в петък възлизат на 1 688, което е второто най-голямо количество за един ден.

Местните власти предупредиха, че ситуацията може да стане подобна на тази в съседната Чехия, където най-големият скок на заболели на глава от населението в Европа вече е натоварил болничния капацитет.

Словакия избягва повторението на радикалното заключване, наложено по-рано тази година, но забрани заведения за хранене на закрито да работят, разшири правилата за използване на маски, премести гимназиите към дистанционно обучение, ограничени събирания и затвори различни обществени места.