Между страните членки на ЕС няма не само съгласие, но дори повечето държави са по-скоро против приемането на бежанци от Афганистан. Това е написал в "Туитър" миистър-председателят на Словения Янез Янша, който председателства Съвета на ЕС през втората половина на годината, предаде АФП.

"Страните членки на ЕС трябва да излязат с позиция дали искат да приемат вълна от мигранти. Засега няма не само консенсус, но го няма и мнозинството, което се оформя в подобни случаи. Така че вече се вижда до каква степен страните членки са готови да проявят солидарност" - отбеляза още Янша.

По-рано той изрази мнение, че Европейският съюз и Словения не са длъжни да помагат и да плащат на всеки, който бяга от родината си, вместо да се сражава за нея.

Курц отказва да приема повече бежанци в Австрия

Курц отказва да приема повече бежанци в Австрия

Страната вече дала несъразмерно голям принос

Преди ден председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети център за временно настаняване на бежанци в Испания и обяви, че на 24 август Евросъюзът ще предложи схеми за приемане и разселване на бежанци от Афганистан.

В момента по разчети на Европейската комисия бежанците от Афганистан са станали вече 3.7 млн. души, като от тях 80% са жени и момичета. И ЕС трябва да демонстрира "максимална солидарност" и да приеме бежанци, бе категорична Фон дер Лайен.