Случаи на коронавирус вероятно вече са регистрирани Северна Корея, въпреки е Пхенян все още не потвърждава официално.

Властите в Северна Корея съобщават на гражданите на публични лекции, че е имало потвърдени случаи на коронавирус още в края на март, съобщи RFA.

Според лекторите, местните жители са виновни, че са допуснали това, тъй като не са изпълнили изискванията за предотвратяване.

Според съобщенията, има потвърдени случаи само в три области - Пхенян, провинция Южен Хванхе и провинция Северен Хамгьон. Жителите обаче намират това за подозрително, тъй като те не са съседни и това означава, че заразата би трябвало вече да е навсякъде.

На въпроси как така има случаи, след като властта официално твърди, че няма, е получаван стандартен отговор, че КНДР има най-добрата здравна система.

500 остават под карантина в Северна Корея

500 остават под карантина в Северна Корея

Все още Пхенян твърди, че няма потвърдени случаи

Всъщност, много корейски болници не разполагат с течаща вода и електричество.

Лекторът ни каза, че трябва да се гордеем, че живеем в страната с най-малко потвърдени случаи на коронавирус поради нашата социалистическа здравна  система, разкрива източник. Те дори ни казаха, че трябва да обещаем своята непрестанна лоялност към нашия лидер, че ни предоставя такава страхотна система за здравеопазване", каза вторият източник.

В началото на април бе съобщено за 500 поставени под карантина в страната.

Властите в Северна Корея тайно са поискали международна помощ за увеличаване на капацитета си за провеждане на тестове за коронавирус, съобщи в края на март "Файненшъл таймс".

Британското издание посочи, че пандемията застрашава сериозно крехката здравна система в страната.

Пхенян по-рано съобщи за получено от САЩ писмо с предложение за помощ.