Откакто вариантът на коронавируса Омикрон за първи път пристигна в Гърция, в страната са диагностицирани общо 26 случая на този вариант, съобщава "Грийк рипортър".

Здравните служители се опасяват, че вариантът може да се разпространи бързо и дори да стане доминиращ в Гърция.

"Ситуацията в Европа ни тревожи, показва бързо разпространение на новия вариант, което може да доведе до паневропейска епидемия с огромни размери", заяви гръцкият епидемиолог Сотирис Циодрас.

По-голямата част от 26-те случая на варианта, открити в Гърция, не са свързани с пътувания в чужбина, което показва, че вариантът е в страната и се разпространява.

Вариантът изглежда е ефективен при избягване на защитата, предлагана от две дози ваксина, поради което служителите препоръчват на тези, които са били ваксинирани, да получат третата доза.

Гърция регистрира 3689 случая, 85 смъртни случая и 670 интубации.

От днес Гърция връща PCR теста за всички влизащи в страната

От днес Гърция връща PCR теста за всички влизащи в страната

Причината е пандемията от коронавирус

Министърът на националната отбрана Никос Панайотопулос информира парламента за нивата на ваксинация в гръцките въоръжени сили. Процентът на ваксинация в Сухопътните войски е 63,51%, във ВМС 72,59% и във ВВС 62,23%.

Министърът добави, че "по същество обаче процентът на имунизация е много по-висок, ако добавим пациентите, които имат съответното свидетелство за заболяване".

Според министър Панайотопулос информирането на личния състав на въоръжените сили за необходимостта от ваксинация е ключов приоритет и поради тази причина от декември 2020 г. е изпратен документ до Генералните щабове на Сухопътните войски, ВМС и ВВС. 

Илко Гетов се надява с COVID-19 да не стигнем до края на гръцката азбука

Илко Гетов се надява с COVID-19 да не стигнем до края на гръцката азбука

Хората да не се отпускат по празниците, призова експертът