Децата като част от обществото са възможни преносители на вируса и ваксинирането им е гаранция за спиране на разпространените на инфекцията и връщане към социалния живот. Твърде дълъг стана периодът, в който живеем в изолация и рестриктивни мерки. Това заяви проф. Илко Гетов, представител на ЕМА пред БНТ.

Срокът на годност за детските ваксини е 6 месеца.

Нека да не се поддаваме на спекулации, че някои печели или прави експерименти на наш гръб, призова Гетов и добави, че потребността от ваксини в света е глобална.

456 нови случая на коронавирус, 4613 души са в болница с COVID-19

456 нови случая на коронавирус, 4613 души са в болница с COVID-19

Активните случаи са 96 008...

Той обясни, че всяка една информация е достъпна на сайта на Министерството на здравеопазването и всеки може да прочете препоръките, за да може да говорим положителните неща, които се случват и да се отправят предупреждения тогава, когато има полза от него. От 26 до 82% варира ваксинацията в ЕС, а за съжаление ние сме в по-малките проценти, посочи Гетов.

Сербезова не прогнозира поведението на Омикрон в страна с едва 30% ваксинирани

Сербезова не прогнозира поведението на Омикрон в страна с едва 30% ваксинирани

Здравният министър се надява на пълен мандат, за да има сериозни реформи

Гетов се надява днес, по време на срещата с новия здравен министър проф. Асена Сербезова, да се постигнат допирните точки с медицинското съсловие и да се използва огромният потенциал в сферата на здравеопазването, за да се обясни на хората най-точната и съвременна информация за ваксинацията. Никой не може да каже дали третата доза ще бъде ефикасна за определен период от време, но нещата се наблюдават стриктно, увери той.

До края на годината ще има информация за ефикасността на ваксините за Омикрон, но компаниите вече работят и в рамките на 100 дни имат задължение да представят нов вид ваксини, ако се налага. Гръцката азбука е голяма и дано да не стигаме до края. Антиваксърите трябва да питат, да потърсят информация за ползите от ваксинацията, настоя проф. Гетов.

"Ваксинацията не отменя всички мерки, но Гетов се надява да успеем да отложим Омикрон до края на февруари-март месец.

Той призова хората да не се отпускат по празниците.

Кантарджиев съветва за трета COVID доза, защитата при две - 20%

Кантарджиев съветва за трета COVID доза, защитата при две - 20%

Професорът не очаква висока вълна на грип