Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните и е много тежко. Лекарите и медицинските лица имат вече психологическа травма от борбата с коронавируса. Много е тежко, заяви проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани, подчерта проф. Аргирова, която е направила собствена статистика от отделенията на болницата, в която работи - 95% от постъпилите са неваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията.

1626 нови случая - 6.1%, 72 жертви на коронавируса за ден

1626 нови случая - 6.1%, 72 жертви на коронавируса за ден

Продължава да расте броят на хоспитализираните с диагноза COVID-19. Към днешна дата те са 4 448 души.

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладяни от сегашната ваксина, категорична е проф. Аргирова. По думите й, възможно е във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти - сред тях има такива, които предизвикват безспокойство, други, които наблюдаваме, и трети, които са процес на проучване.

Тя обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават, това е животът на вируса.

Появяват се обаче нови варианти, които успяват да намерят своя вирусен фитнес - тоест, добри условия да се размножават. Ако разпространението продължава, не е изключено да се появи и мутация, която не се влияе от ваксините. "И тогава какво - започваме отначало, попита Радка Аргирова. Може и гръцката азбука да не ни стигне", притеснена е тя.

Д-р Аспарух Илиев: Нужни са педантични мерки в училищата, иначе следва взрив от COVID-19

Д-р Аспарух Илиев: Нужни са педантични мерки в училищата, иначе следва взрив от COVID-19

Въпросът е травмата, ако съученик умре...

В България все още няма вариантите Мю, Ламбда. По данни на СЗО тези варианти, които продължават по-слабо да се разпространяват, вече изпадат от списъка, например английският вариант, допълни проф. Аргирова. 

Прогнозата на Радка Аргирова е, че към 10 октомври епидемията ще достигне до своя пик, след което ще има спад. "Най-много ми се иска обаче да спрем да даваме тези жертви. Това е страшно, направо не се гледа", завърши Радка Аргирова.

Експерти съветват да не се бърза с решението за бустер доза

Експерти съветват да не се бърза с решението за бустер доза

Трета доза трябва да се прилага строго индивидуално