Ако учебната година започне присъствено без стриктно спазване хигиенни мерки, ще последва взрив на COVID-19, прогнозира д-р Аспарух Илиев, който завежда лаборатория към университета в Берн.

"Ако училищата започнат учебната година без педантично контролиране на маски и без редовно тестване, проветряване и стриктно спазване на хигиенни правила, ще има експлозия от болни от COVID." - коментира ученият в профила си във Фейсбук.

"Началото на учебната година е възможно (и то условно, без гаранция, че няма да се сблъскаме със стена И при спазване на мерките) само при стриктна подготовка. Иначе просто си играем с огъня. Тук не става дума имат ли нужда децата от присъствено училище или не - да, по-добре е да е присъствено, въпросът е травмата, ако съученик умре." - казва още Аспарух Илиев.

Д-р Аспарух Илиев: При делта-варианта има непропорционално висок брой заразени деца

Д-р Аспарух Илиев: При делта-варианта има непропорционално висок брой заразени деца

Да се помисли за учениците…

Ученият цитира обобщени данни за дълготрайните последици от COVID-19, основани на повече от 18 000 публикации и близо 50 000 пациенти.

Най-често срещаните проблеми са умора, главоболие, оредяване на косата (при една четвърт от хората), нарушение във вниманието, трудности в дишането.

"Целта не е да плаша някого, а да подчертая колко неадекватна е концепцията "По-добре да го преболедувате, отколкото да се пазите". Не коментирам смъртността, разбира се, която е основен проблем." - посочва д-р Илиев.