По света се трупат данни, които сочат за непропорционално висок брой деца, заразени с делта-варианта на COVID-19, предупреждава д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория към университета в Берн.

"Все още не е ясно дали това се дължи на много по-лесното заразяване с делта-варианта, или на по-тежко му протичане като заболяване при деца. Знаем, че вирусното количество при делта-варианта (около 1000 пъти по-високо от това при оригиналния вариант) в болните причинява по-лесно заразяване - ако не беше така, нямаше да имаме 1400 заразени в средата на лятото." - пише д-р Илиев в профила си във Фейсбук.

„Това, което не знаем, е как детският имунитет ще реагира на това по-високо количество вирус. В много случаи във втората фаза на COVID-19 (обикновено седмица след началото на симптомите) свръхактивният имунитет води до отделянето на голямо количество възпалителни субстанции (т.нар. цитокини), което може да бъде много увреждащо (един вид свръхреакция). Изобщо, чисто научно взаимодействието между вируса и тялото е много интересно, не е еднозначно и логиката е да се задържи в едни оптимални граници на най-добро функциониране - нито над, нито под тях." - посочва д-р Илиев.

По думите му, по-високият брой на болни деца изисква внимателна преценка за присъственото начало на новата учебна година.

"Социалната интеграция на децата печели от присъствено обучение, но това трябва да бъде съпътствано от драконовски хигиенни мерки - проветряване, намален брой на деца в паралелките (ако е възможно), задължително и правилно носене на маски, тестване и ваксиниране на тези над 12 години. Няма как без усилия и с отричане да се справим с проблема." - обобщава ученият.

Д-р Аспарух Илиев: Кабинетът трябва да реагира на пандемията, не да прави здравна реформа

Д-р Аспарух Илиев: Кабинетът трябва да реагира на пандемията, не да прави здравна реформа

Ученият призовава към практически мерки…