На 20 декември очакваме първите дози от ваксините за деца между 5 и 11 години да пристигнат у нас. Това съобщи общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред националната телевизия. 

Предвидено е да има 6 пункта за ваксинация, които ще бъдат обявени на страниците на РЗИ. За София към момента те са два - в "Пирогов" и "Софиямед".

Флаконът на ваксината съдържа дози за 10 деца, тъй като те са в по-малки количества от тези при възрастните, но интервалът на поставяне на двете игли е същият.

За момента на личните лекари няма да бъдат отпускани ваксини. Според Николова обаче е необходимо личните лекари да извършват ваксинацията.

"За мен лично това е по-удобно, тъй като ние си изготвяме списък с желаещи и поставяме ваксини. Ние сме хората в здравната система, които се занимават с профилактика и ваксинопрофилактика", каза лекарката.

Над 12 100 деца у нас са със завършена ваксинация

Над 12 100 деца у нас са със завършена ваксинация

Децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

"Имам деца над 14 години, които са ваксинирани и просто искаха да могат спокойно да отидат на училище. Децата понасят изключително леко ваксинирането, страха на големия го няма при малкия", допълни тя.

Д-р Николова препоръча на хората да продължат да спазват противоепидемичните мерки и да не се отпускат само защото броят на новозаразените с коронавирус е започнал леко да спада. 

Богдан Кирилов: Доставката на детските ваксини е ускорена

Богдан Кирилов: Доставката на детските ваксини е ускорена

Бракувани са над 200 000 дози ваксини