Служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е починал от раните си, получени по време на мисия в Сомалия миналия уикенд, съобщи The New York Times, позовавайки се на бивш висш служител на американската администрация.

В доклада от сряда се казва, че офицерът от ЦРУ е бивш военноморски тюлен, но самоличността му не се оповестява публично.

По-рано в сряда генералният инспектор на министерството на отбраната на САЩ посочи в доклад, че бойци от ислямистката група "Ал Шабаб" продължават атаките в Източна Африка.

Припомняме, че по-рано този месец стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да изтегли почти всички американски войски от Сомалия като част от глобално оттегляне, което може да доведе до значителни намаления в Афганистан и леко съкращаване в Ирак, заявиха американските власти пред "Ройтерс" във вторник.

Длъжностните лица, които се изказаха при условие за анонимност, заявиха, че нищо не е финализирано и че американските военни не са получили заповеди, но очакват, че заповедите за изтегляне скоро да пристигнат.

Пентагонът отказа коментар относно бъдещи решения за разполагане на войски. Ройтерс съобщи в понеделник, че се очаква Тръмп да се задоволи с частично изтегляне от Афганистан, въпреки обещанието да изтегли всички войски до Коледа.