Нивото на смесените бракове сред американските евреи е "като втори Холокост", предупреди новият министър на образованието на Израел, пише "Таймс ъв Израел", като се позовава на американската медия Axios, която цитира трима източници, които са били в залата.

Рафи Перец е направил коментара по време на среща на кабинета на 1 юли. Перец, бивш главен равин в израелската армия, е лидер на блока Съюз на десните партии.

Министърът подчертал, че асимилирането на евреите по света и предимно в САЩ е "като втори Холокост". Той също пояснил, че заради смесените бракове през последните 70 години еврейският народ е "изгубил 6 милиона души". Говорител на Перец е потвърдил информацията.

По време на срещата на 1 юли е обсъден въпросът за смесените бракове.

Axios пише, че енергийният министър Ювал Щайниц е отвърнал на изказването на Перец.

"Първо ние трябва да спрем да пренебрегваме евреите в Америка, които гледат на себе си като евреи не само религиозно, но предимно културно и исторически", подчертал Щайниц.

Директорът на Лигата срещу поругаването Джонатан Грийнблат е сред лидерите на американските евреи, които критикуваха коментара на образователния министър.

"Немислимо е да се използва терминът "Холокост" за описване на евреите, които са избрали да сключат брак с неевреи", написа Грийнблат в "Туитър".