Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън заяви в интервю за France Inter, че би се радвал да получи убежище във Франция. 

Той вече поиска такова през 2013 година, по време на управлението на президента Франсоа Оланд. 

Според него, приемането на такива като него от някоя държава не е враждебен акт към САЩ. Хората като нас би трябвало да бъдат защитени, убеден е той. 

Не става дума за Европа, а за системата. 

Сноудън, заяви по-рано, че би се изправил пред съда в САЩ, ако му бъде дадена възможност да обясни пред магистратите мотивите си да предаде секретни материали на журналисти. 

В телефонно интервю за американската радиостанция NPR той заяви, че е търсил убежище в 27 страни и че не е избирал да живее в Русия.

Сноудън, който от 6 години живее в Русия, призна, че руските спецслужби са се опитали да го склонят да сътрудничи, но твърди, че е отказал и че е "унищожил достъпа си до секретни материали", тъй като не е знаел какво ще се случи в бъдеще.

Сноудън: Не съм избирал да живея в Русия

Сноудън: Не съм избирал да живея в Русия

Признава, че руските служби са се опитали да го вербуват…

На 17 септември излизат мемоарите му, които ще се продават в 20 страни.

Сноудън разкрива също така, че преди 2 години се е оженил за приятелката си Линдзи Милс, която го последва в Русия, въпреки изгнанието му и неяснотата на положението му. 

През юни 2013 г. Едуард Сноудън предаде на журналисти от в. "The Washington Post" и в. "The Guardian" информация за мащабно подслушване, извършено от Агенцията за национална сигурност на САЩ и британския Център за правителствени връзки (GCHQ). Впоследствие той избяга в Хонконг, а оттам - в Москва, където прекара 40 дни в транзитната зона на летище "Шереметиево", тъй като американският му паспорт беше анулиран. След това Москва му предостави временно убежище, а през 2014 г. той получи разрешение за пребиваване.