Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, заяви, че би се изправил пред съда в САЩ, ако му бъде дадена възможност да обясни пред магистратите мотивите си да предаде секретни материали на журналисти. В интервю за NPR той посочи също, че би искал съдът да се запознае със самите материали.

Смята, че връщането в САЩ само за да получи присъда би било неправилен сигнал към други хора, които биха се оказали в подобна ситуация. "Никой не става разобличител по собствено желание", твърди Сноудън.

Сноудън продължава да е в контакт с руските тайни служби

Сноудън продължава да е в контакт с руските тайни служби

Пентагонът е установил 13 "високорискови" проблема от действията му

Живее с мисълта, че е изпълнил задачата си и не изразява съжаление, че е застрашил националната сигурност на страната си.

Сноудън, който от 6 години живее в Русия, призна, че руските спецслужби са се опитали да го склонят да сътрудничи, но твърди, че е отказал и че е "унищожил достъпа си до секретни материали", тъй като не е знаел какво ще се случи в бъдеще.

Конгресмени: Сноудън не е мислел за гражданите, разкривайки секретна информация

Конгресмени: Сноудън не е мислел за гражданите, разкривайки секретна информация

Преднамерено е публикувал...

В. "Guardian" пише, че той в момента има сравнително нормален живот, но би искал да живее в САЩ или да получи убежище в Германия.

Пред в. "Die Welt" Сноудън коментира, че ако днес Германия му предостави убежище, това вече не би се възприело като акт на враждебност към САЩ.

Сноудън видя "мрачен момент за свободата на словото" от ареста на Асандж

Сноудън видя "мрачен момент за свободата на словото" от ареста на Асандж

"Ще се озоват накрая в историческите книги"

В телефонно интервю за американската радиостанция NPR той заяви, че е търсил убежище в 27 страни и че не е избирал да живее в Русия.

На 17 септември излизат мемоарите му, които ще се продават в 20 страни.

През юни 2013 г. Едуард Сноудън предаде на журналисти от в. "The Washington Post" и в. "The Guardian" информация за мащабно подслушване, извършено от Агенцията за национална сигурност на САЩ и британския Център за правителствени връзки (GCHQ). Впоследствие той избяга в Хонконг, а оттам - в Москва, където прекара 40 дни в транзитната зона на летище "Шереметиево", тъй като американският му паспорт беше анулиран. След това Москва му предостави временно убежище, а през 2014 г. той получи разрешение за пребиваване.