Едуард Сноудън отговори на ареста на Джулиан Асандж в Лондон, като написа в "Туитър", че кадрите, на които е заснето как еквадорските власти го предават на британската полиция, са "мрачен момент за свободата на словото".

Сноудън заяви, че кадрите с издател на "печелеща награди журналистика" да бъде изнасян насила от посолството "ще се озоват накрая в историческите книги".

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон
Обновена

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

След като беше изнесен насила от посолството на Еквадор

"Критиците на Асандж може да са радостни, но това е мрачен момент за свободата на словото", написа той.

Асандж беше арестуван в еквадорското посолство в Лондон по-рано днес, само няколко дни след като WikiLeaks обяви, че отстраняването му от сградата е предстоящо след прекратяването на убежището от Кито.

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Кремъл се надява, че правата на Асандж ще бъдат спазени

Алармистът, който публикува хиляди автентични документи и дипломатически телеграми, живееше в посолството през последните 7 години. Едуард Сноудън също разкри класифицирана информация на САЩ, от която стана ясно поголовното подслушване, извършвано от Агенцията за национална сигурност, включително на държавни ръководители. Сноудън беше сътрудник именно на Агенцията за национална сигурност. Той живее от години в Русия, която му предостави убежище.