Бившият служител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ (НСА) Едуард Сноудън се е съгласил да плати на американското правителство над 5 милиона долара от приходите от продажбата на книгата си "Лично досие "Едуард Сноудън"" и дадени интервюта.

Това разкрива Си Ен Ен.

Едуард Сноудън е спечелил повече от $1,2 млн. от изнасяне на речи

Едуард Сноудън е спечелил повече от $1,2 млн. от изнасяне на речи

Федералното правителство се опитва да отнеме спечелените средства

Американските власти настояват, че публикуването на мемоарите нарушава споразуменията за неразкриване на информация, които Сноудън е подписал по време на работа си за американските разузнавателни служби. Ищецът смята, че всички приходи от продажбата и публикуването на "Лично досие "Едуард Сноудънн" принадлежат на САЩ. Според Си Ен Ен, Сноудън е спечелил 4,2 милиона долара от книгата си до този месец.Освен това той е получил около 1,03 милиона за 56 дирижирани от него интервюта, в които разкрива и класифицирана информация.

В САЩ обмислят помилване на Едуард Сноудън

В САЩ обмислят помилване на Едуард Сноудън

Тръмп "трябва да помилва" 37-годишния Сноудън

Отбелязва се, че съдът все още не е одобрил посочения план за плащане. Адвокатът на бившия специален агент подчерта, че споразумението, постигнато с правителството, не означава незабавен достъп до парите от властите, тъй като Сноудън планира да обжалва по-ранна присъда на съда относно неговата отговорност за разкриването на информация.

През 2013 г. Едуард Сноудън направи публична информация за методите за електронно наблюдение на американските специални служби, включително незаконното подслушване на преговори на чуждестранни лидери. Бягайки от преследването от американските власти, Сноудън изпраща молби за убежище до властите на няколко държави, включително Русия. На 1 август 2014 г. той получава разрешение за пребиваване в Руската федерация за три години, което по-късно е удължено за същия период.

Бар против помилването на Сноудън

Бар против помилването на Сноудън

След като Тръмп загатна такава вероятност

В САЩ Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от закона за шпионажа. По всяка от тези точки той е изправен до 10 години затвор. Служители на американската администрация многократно са заявявали, че смятат Сноудън за предател и няма да му простят, тъй като той сериозно е накърнил интересите на националната сигурност.