Увеличават се спекулациите дали президентът на САЩ Доналд Тръмп може да помилва Едуард Сноудън, след като американският президент заяви в интервю, че бившият аналитик от разузнаването "не е третиран честно", пише "Гардиън".

Коментарите са направени, след като конгресменът от Кентъки Томас Маси от Републиканската партия отправи изненадващ призив в петък Сноудън да получи президентско помилване.

Помпео сравни Болтън с Едуард Сноудън

Помпео сравни Болтън с Едуард Сноудън

Коментарът на Помпео е направен преди днешното публикуване на книгата

Маси написа в "Туитър", че Тръмп "трябва да помилва" 37-годишния Сноудън.

Сноудън разкри класифицирана информация от Агенцията за национална сигурност през 2013 г. Тогава той тайно предостави информацията на британското издание "Гардиън" в Хонконг, а след това избяга в Москва, за да избегне екстрадиране в САЩ.

Разкритата от Сноудън информация предизвика скандал, тъй като стана ясно, че САЩ масово са подслушвали американците и хората по света. Той се превърна в герой за много либерали и либертарианци, но и в същото време враг за мнозина, които възприемат действията му като национално предателство. Разкритията вдъхновиха създаването на филми и издаването на книги.

Сноудън се оплаква от цензуриране на автобиографията му в Китай

Сноудън се оплаква от цензуриране на автобиографията му в Китай

Призовава китайските читатели, "да изобличим всяка срамна редакция"

Тази седмица Тръмп размишлява за съдбата на Сноудън по време на интервю за "Ню Йорк пост".

"Много хора мислят, че отношението към него не е било честно. Имам предвид, че чух това", каза американският лидер пред вестника. "Много хора са на негова страна, ще го кажа така. Не го познавам, никога не сме се срещали. Но много хора са на негова страна", добави той.

Дългогодишен критик съм на Москва, в капан съм в Русия, оплака се Сноудън

Дългогодишен критик съм на Москва, в капан съм в Русия, оплака се Сноудън

Аз съм дългогодишен критик на руското правителство

Коментарът на Тръмп представлява забележително смекчаване на позицията му за човек, наречен от него преди "предател", който си струва да бъде екзекутиран, пише "Ню Йорк пост".

Тръмп помилва редица спорни фигури по време на първия си мандат като президент.

През 2016 г. бе поставено начало на петиция, която призоваваше тогавашния президент Барак Обама да помилва Сноудън. Петицията събра 1 милион подписа през 2017 г. и бе внесена в Белия дом.