Държавният секретар на САЩ Майк Помпео сравни разкритията в новата книга на бившия съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън с изобличените от Едуард Сноудън доказателства, че американското правителство е провеждало масово следене на граждани на САЩ и други държави, информират АФП.

Коментарът на Помпео е направен преди днешното публикуване на книгата на Болтън "The Room Where It Happened", която включва много критики по адрес на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Куба: Болтън потвърди опасността на САЩ за региона

Куба: Болтън потвърди опасността на САЩ за региона

Болтън определи външната политика на президента Тръмп като некомпетентна и лишена от стратегия

Американският топ дипломат заяви пред Фокс нюз, че с разкритията Болтън нарушава закона.

"Ние всички видяхме какво се случи, когато хора като Едуард Сноудън разпространяват класифицирана информация. Това, което Джон Болтън направи, не е по-различно от това", категоричен Помпео.

Еудард Сноудън, бивш служител на американското разузнаване, разкри през 2013 г., че агенти от Агенцията за национална сигурност са провеждали масово следене на граждани. Сноудън живее в изгнание в Русия, откакто направи разкритията. Той е обвинен в САЩ в шпионаж и кражба на държавни тайни, за което е заплашен с 30 г. затвор.

Според Помпео изнасянето на такава информация представлява реален риск и вреда за САЩ.

Южна Корея обяви за изопачен разказа на Болтън за срещата между Тръмп и Ким

Южна Корея обяви за изопачен разказа на Болтън за срещата между Тръмп и Ким

Книгата му създавала "опасен прецедент"

В книгата Болтън пише за 17-те си месеца като съветник по националната сигурност. В нея той пише, че Тръмп не е "годен за поста" президент на САЩ.

През последните дни американската администрация осъжда книгата като "измислица", а в същото време твърди, че има държавни тайни.

Белият дом се опита да спре издаването на книгата, но американски съдия отказа в събота да я блокира, тъй като било твърде късно за подобна заповед.

Болтън: Външната политика на Тръмп е некомпетентна, лишена от стратегия

Болтън: Външната политика на Тръмп е некомпетентна, лишена от стратегия

Променя вече взети решения...