Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън може да продължи със следващата стъпка по публикуването на своята книга пряко усилията на администрацията на Тръмп да блокира процеса. Това е постановено от федерален съдия.

Аргументите на администрацията на Тръмп са, че в книгата може да стане достояние класифицираната информация.

Решението на американския окръжен съдия Ройс Ламберт е победа за Болтън в съдебно дело с позоваване на Първата поправка и мотив за застрашаване на националната сигурност.

В решението си съдията изказва обаче безпокойство, че Болтън си играе с националната сигурност на Съединените щати, но и правителството не е успяло да докаже, че забраната за публикуване ще предотврати една такава опасност.

Кремъл отрича твърденията на Болтън за влиянието на Путин над Тръмп

Кремъл отрича твърденията на Болтън за влиянието на Путин над Тръмп

Путин не смята Тръмп за лесно манипулируем политик

Администрацията на Тръмп твърди и че Болтън не е съгласувал предварително публикацията на мемоарите си, каквото задължение има. Според самия Болтън обаче не само че в книгата няма никаква секретна информация, а сътрудниците на американския президент искат да редактира книгата си, като махне някои нелицеприятни изказвания на Доналд Тръмп.

Книгата съдържа подробности за президентството на Тръмп, както и посочване на различни грешки и противоречиви изявления, които е направил.

Издателството заявява, че книгата вече е отпечатана и на практика не може да се спре публикуването й. Още преди съдебното решение пространни пасажи от книгата излязоха в редица издания. Акцентът беше разбира се критиката спрямо Тръмп.

Съдия предупреди Тръмп: Трудно ще спрете книгата на Болтън

Съдия предупреди Тръмп: Трудно ще спрете книгата на Болтън

Администрацията казва, че книгата съдържа класифицирана информация и заплашва националната сигурност