Разказът на бившия съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън за обсъжданията между лидерите на САЩ, Северна и Южна Корея, съдържащ се в новата му книга, е неточен и изопачен. Това обяви Южна Корея, съобщава "Ройтерс".

Мемоарната книга на Болтън за работата му в Белия дом ще излезе утре, но медии вече разпространиха откъси от нея. 

Тръмп: Чалнатият Болтън възпрепятства напредъка на преговорите със Северна Корея

Тръмп: Чалнатият Болтън възпрепятства напредъка на преговорите със Северна Корея

Разгневил вожда Ким

Болтън дава подробности в книгата за разговорите преди и след трите срещи между Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун, включително как се разпадна втората им среща във Виетнам.

Болтън пише, че южнокорейският президент Мун Дже-ин, който има желание да подобри отношенията със Северна Корея, е породил нереалистични очаквания както към Ким, така и към Тръмп за неговата собствена програма за обединяване.

"Това не отразява точни факти и съществено изкривява фактите", подчерта в изявление съветникът на Южна Корея по националната сигурност, имайки предвид описанието на Болтън на разговорите на най-високо ниво.

Федерален съдия пусна книгата на Болтън

Федерален съдия пусна книгата на Болтън

Правителството не е успяло да докаже, че забраната за публикуване ще предотврати опасност за националната сигурност

Съветникът не е уточнил конкретни твърдения, които Южна Корея смята за неточни, но изтъкна, че публикацията създавала "опасен прецедент".

"Едностранно публикуване на консултации, направени въз основа на взаимно доверие, нарушава базовите принципи на дипломацията и може сериозно да навреди на бъдещите преговори", подчерта съветникът по националната сигурност на Южна Корея.

Тръмп и Ким се срещнаха за първи път в Сингапур през юни 2018 г., пораждайки надежда за опитите да бъде притисната Северна Корея да се откаже от ядрената си програма в замяна на премахването на санкциите.

Кремъл отрича твърденията на Болтън за влиянието на Путин над Тръмп

Кремъл отрича твърденията на Болтън за влиянието на Путин над Тръмп

Путин не смята Тръмп за лесно манипулируем политик

Ала втората им среща във Виетнам в началото на 2019 г. се разпадна, след като Тръмп отхвърли предложение на Ким да се откаже от основното ядрено съоръжение на Северна Корея в замяна на премахването на някои санкции.

Уточнява се, че Болтън цитира съветника по националната сигурност като препредаване на отговора на Мун Дже-ин на разпадането на срещата, тъй като, от една страна, Тръмп е бил прав да отхвърли предложението на Ким, но от друга, готовността на Ким да демонтира съоръжението в Йонбьон е била "много смислена първа стъпка" към "необратимо" ядрено разоръжаване.

Болтън определя позицията на Мун Дже-ин като "шизофренична".

Попитан за тази позиция на Болтън, висш служител от кабинета на Мун Дже-ин каза пред репортери: "Може би той е в това състояние."

Болтън: Тръмп искаше да отмени санкциите срещу Русия

Болтън: Тръмп искаше да отмени санкциите срещу Русия

Забранил критично изявление срещу руското нахлуване в Грузия...