Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън заяви, че в частни разговори Тръмп е недоволствал срещу налагането на санкции срещу Русия. Това се казва в книгата на Болтън "Стаята, в която се случи това", откъси от която бяха публикувани от CNN.

По думите на Болтън, Тръмп дълго се е оплаквал и е мърморил срещу предприемането на санкции и други мерки срещу Русия, въпреки че публично е показвал солидарност с американската позиция.

След приемането на първия пакет от санкции срещу Москва заради отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания, Тръмп е искал да отмени това решение, защото според него било твърде строго срещу руския президент Владимир Путин.

"Тръмп заповяда на Помпео (държавния секретар на САЩ - б.р.) да се обади на Лавров (руския външен министър - б.р.) Лавров и да му каже, че "някакъв бюрократ" е обнародвал санкциите, пише Болтън, като посочва, че не знае дали разговорът се е състоял.

Бившият президентски съветник разкрива още, че Тръмп не е позволил да се публикува изявление с критика срещу Русия във връзка с 10 години от руското нахлуване в Грузия.

Тръмп искал помощ от Си за преизбиране, зовял Китай да строи концентрационни лагери

Тръмп искал помощ от Си за преизбиране, зовял Китай да строи концентрационни лагери

Болтън пише, че Тръмп изобщо не е запознат със света

Той отбелязва, че всичко това показва доколко Тръмп не успява да отдели личното си отношение от официалната политика.

В мемоарите си Болтън свидетелства също, че президентът е спрял военната помощ за Украйна, за да окаже натиск и така да се сдобие с компромат срещу свои политически съперници демократи.

Предвижда се книгата да излезе на 23 юни. Министерството на правосъдието заведе иск срещу Джон Болтън в опит да попречи на издаването й.

Тръмп заклейми книгата на Болтън като "измислица"

Тръмп заклейми книгата на Болтън като "измислица"

Била компилация от лъжи и измислени истории