Едуард Сноудън, бивш служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ се оплаква, че китайската версия на автобиографията му е цензурирана, съобщава "Гардиън".

Сноудън коментира, че това е нарушение на неговото издателско споразумение и призовава китайските читатели да помогнат за идентифициране на липсващите раздели.

"Нека съставим правилна и неограничена версия, за да публикуваме свободно онлайн на китайски език, като съберем преводачи, за да изобличим всяка срамна редакция, изисквана от цензуриращите", пише той.

Автобиографията на Сноудън проследява живота му от детството до времето, когато работи за Централното разузнаване и Агенцията за национална сигурност. Включени са мисли на Сноудън за авторитаризма, демокрацията и личния живот - всички теми, които са цензурирани от Китай.

В глава, касаеща събитията от арабската пролет през 2011 г., китайската версия прескача наблюденията на Сноудън, защо хората са били подтикнати да протестират: "Тълпите призовават за прекратяване на потисничеството, цензурата и несигурността. Те декларираха, че в едно наистина справедливо общество, хората не отговарят на правителството, правителството отговаря пред хората."

Голям раздел за естеството на авторитарните държави също е цензурирана. "Авторитарните държави обикновено не са правителства на закони, а правителства на лидери, които изискват лоялност от своите поданици и са враждебни към несъгласните".

Промените в китайската версия не са изненадващи, като се има предвид степента, в която чуждите материали често са цензурирани, преди да бъдат публикувани в континенталната част. Но Сноудън е приветстван като герой в Китай за разкриването на хакерството на САЩ към Китай.

Китайските държавни медии съобщават за съдебното дело, което американското правителство заведе срещу Сноудън и аплодира издаването на книгата за разкриване на истината за спонсорираното наблюдение от американското правителство.

Миналата седмица държавният "Глобал таймс" обясни, че ще избере 10 души, които да получат копия на китайската версия на книгата на Сноудън.

Други цензурирани раздели включват препратки към голямата защитна стена на Китай, използвана за блокиране на достъпа до чужди уебсайтове, споменаване на "номиналната автономия на Хонконг" и степента на възможностите за наблюдение на Китай.

Сноудън пише в пасаж, изрязан от китайската версия: "... механизмите и машините, необходими за постоянното събиране, съхранение и анализ на милиардите ежедневни телефонни и интернет комуникации на над милиард души, бяха изключително умопомрачителни. В началото бях толкова впечатлен от чистото постижение и дързостта на системата, че почти забравих да бъда ужасен от тоталитарния й контрол."

Изтрити са обяснения за правото на неприкосновеност на личния живот. "В крайна сметка, казвайки, че не се интересувате от личния живот, защото няма какво да криете, не се различава от това, че казвате, че не ви интересува свободата на словото, защото нямате какво да кажете", пише той.

Китай: Отдавна САЩ систематично и целенасочено подслушват и крадат информация

Китай: Отдавна САЩ систематично и целенасочено подслушват и крадат информация

"САЩ да коментират собственото си поведение, Китай и Африка са добри приятели"