Бившият служител на американските спецслужби Едуард Сноудън заяви, че е искал да получи от руския президент Владимир Путин отговор на  въпроса дали в Русия се следят разговори на граждани, предаде Би Би Си.

Сноудън зададе въпроса си вчера, по време на  ежегодната „гореща линия" на Путин "Въпрос&Отговор", при която руснаците могат да отправят питания към държавния глава.

Той попита дали в Русия се извършват следене, съхраняване и анализи на информация от разговори между милиони хора

Сноудън уточнява, че е искал да изясни дали според Путин следенето на граждани е оправдано.

В отговора си Путин заяви, че подслушването е регламентирано законодателно, но отрече то да е   „масово и неизбирателно"..

"Разбира се, че го правим, но се надявам че не е в такива масови мацащо, както в САЩ, и се надявам, че и в бъдеще няма да го правим." - коментира Путин.
Той заяви още, че терористите използват съвременните средства за комуникация и Русия е „принудена да отговори на тази заплаха".

От своя страна Сноудън, който избяга в Русия, отбелязва пред британския вестник „Guardian", че Путин се е изплъзнал от отговора на част от въпроса.

Активността на Сноудън по темата за следенето в Русия беше предшествана от критики към него, че обслужва интересите на Путин.

Това е първата публична изява на Сноудън във връзка с нарушаването на правото на лична неприкосновеност през деветте месеца на пребиваването му в Русия.

Припомняме, той напусна САЩ именно след като  декларира несъгласие с подслушването на граждани и разкри секретни данни на американската агенция за национална сигурност.