"24 часа"

София прави общински къщи за бедни

Иновативни модулни сгради с жилища за бедни ще строи Столичната община.

Според плановете ще се проектират и изградят около 100 социални жилища в столичните райони "Красна поляна" и "Слатина". Причината е, че в момента там живеят много хора със социални нужди - такива с ниски доходи и социалнослаби семейства, става ясно от доклад, който Столичният общински съвет трябва да гласува на сесията си в четвъртък.

"Труд"

Столичната община купува 22 автобуса на газ

Градската управа в София ще купи 22 газови автобуса, вместо 30 дизелови. Това ще стане, ако Столичният общински съвет приеме в четвъртък предложението, внесено с доклад на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев. В него той иска СОС да отмени решението си от април 2016 г. и да приеме новото предложение за газовите возила.

Миналата година градската управа щеше да даде малко над 8,6 млн. лева за 30 дизелови автобуси. Настоящото предложение е същата сума да отиде за 22 возила на природен газ. Броят на машините се намалява поради по-високата пазарна стойност на газовите автобуси, пише в доклада. Крусев мотивира с екологични съображения промяната на вида автобуси. "Дизеловия двигател и транспорт е не само неефективен и природо-несъобразен, но и опасен в дългосрочен план за здравето и живота на хората", пише в доклада.

"Стандарт"

Лиляна Павлова: България ще търси диалог и консенсус

България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус. Това е заявила министър Лиляна Павлова при представяне приоритетите на Българското председателство пред президента на Европейския парламент Антонио Таяни и председателите на политическите партии в ЕП, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Посещението на делегацията в София е първото събитие на високо равнище от Българското председателство, което започва през януари 2018 г. Представителите на ЕП се срещнаха с българското правителство.

"Монитор"

Секира за джигитите на пътя, гласят жестоки наказания

Жестока секира очаква нарушителите на правилата за движение по пътищата. В момента се обдъжда драстично завишаване на санкциите за джигитите, стана ясно от коментар на транспортния министър Ивайло Московски.

Междувременно стана ясно, че България е на първо място по загинали на пътя на глава от населението в ЕС. На 1 млн. жители на страната ни през 2016 година се падат 99 жертви на пътни произшествия - почти двойно повече от средното за ЕС, показват данни на Евростат, които се оповестяват на фона на поредицата от тежки катастрофи през последните дни, които само в Ловешко взеха над 10 жертви.

"Сега"

Нова такса "солидарност" ще оскъпи водата

ВиК мрежата в България се нуждае от колосални инвестиции и поскъпването на водата е неизбежно. С нова такса "солидарност" - по 10 ст. за кубик, държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв., нужни за справяне със загубите на вода и проблемите със снабдяването. Това ще залегне в изцяло нов тарифен модел, разписан в стратегията за водния сектор. Стратегията се готви в партньорство със Световната банка и ще бъде представена в края на годината, съобщи вчера зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова по време на форум за ВиК сектора.

"Дума"

Ковачки съди миньори заради стачка

84 бивши и настоящи миньори от Бобов дол бяха дадени под съд от собственика на мината. Те бяха обвинени за участие в незаконна стачка. Ход на делото в Окръжния съд в Кюстендил обаче не бе даден, защото ищецът "Въгледобив Бобовдол" нямаше свой адвокат в залата. Съдът поиска отстраняване на документални нередности от страна на мината, след като установи и сериозни пропуски в обвинителния акт. Ако иска делото да продължи, ръководството трябва да внесе нова искова молба в 7-дневен срок.

"Капитал дейли"

PISA: Половината български ученици не се справят с работа в екип

Българските ученици на 15 и 16 години имат добри нагласи, но едва умерени умения за работа в екип. Така са обобщени данните от задачите за решаване на проблеми в сътрудничество от последното международно изследване PISA. То бе проведено през 2015 г. и в него участваха над 6 хил. български ученици от девети клас. Миналата година организацията публикува резултатите в основните области - четене, математика и природни науки, които за пореден път разкриха притеснителни резултати на българските деветокласници, а сега обобщава и изводите за т.нар. меки умения (soft skills) като работа в екип, решаване на конфликти, разпределение на роли и др.