Малката космическа сонда "Скиапарели", която катастрофира на Марс миналият месец, е летяла към планетата със скорост от 540 километра в час, вместо плавно да се приземи, след като компютър е подал погрешни данни за височината на апарата.

Това съобщиха от Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от "Франс прес".

Съдбата на космическия кораб на Марс остава неизвестна

Съдбата на космическия кораб на Марс остава неизвестна

Космическата сонда "Скиапарели"

Сондата трябваше да търси доказателства за минал и настоящ живот на планетата, но агенцията изгуби контакт с апарата секунди преди заплануваното кацане на 19 октомври.

След проверка на огромно количество данни от ЕКА съобщиха, че през по-голямата част мисията е вървяла по план, но компютър, който измерва въртенето на апарата е подал грешни калкулации. Това е довело до навигационната система да отбележи, че апаратът е бил на много по-ниска височина от повърхността на планетата от реалната му позиция, което е довело до преждевременно отваряне на парашута и използване на спирачните системи.

Реално апаратът е бил на височина около 3,7 километра.

За безопасното кацане сондата трябваше да намали скоростта от 21 хил. километра до 0 и да оцелее при температури от повече от 1 500 градуса.

Катастрофата е вторият неуспешен опит на Европа да достигне до повърхността на Марс.

Проектът "ЕкзоМарс" (ExoMars 2016), съвместна мисия на Европейската космическа агенция и Роскосмос, включваше орбитален апарат и десантен модул.

"Скиапарели" струва 251 милиона долара. Сондата беше част от Trace Gas Orbiter, които бяха изпратени на Марс.

Европейската космическа агенция, която изгради десантен модул "Скиапарели", никога не е разполагала успешно сонда на Марс.

Мисията на спътника беше да изследва за метан и други газове в марсианската атмосфера. Основната цел пък на модула беше да тества технологиите за кацане за бъдещи мисии. Апаратът беше оборудван с малка метеорологична станция за измерване на температурата, влажността, вятъра и други показатели.