89-годишният милиардер Джордж Сорос обяви, че фондация "Отворено общество" ще дари 1 милион долара на Унгария в борбата срещу коронавируса, информира "Ройтерс".

"Пандемията от Covid-19 не познава граници между държавите, общностите, религиите или хората", обяви той в съобщение.

Орбан наложи нови ограничения в Унгария

Орбан наложи нови ограничения в Унгария

Към момента в Унгария има потвърдени 300 случая на коронавирус и 10 починали

"Роден съм в Будапеща по време на Голямата депресия, десет години след Испанския грип, който остави хиляди мъртви в Будапеща", отбеляза филантропът.

"Живях по време на Втората световна война, по време на управлението на Партията на кръстосаните стрели и по време на обсадата на града. Спомням си какво е да живееш при екстремни обстоятелства", поясни Сорос.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан често атакува Джордж Сорос.

В Унгария обмислят да позволят на Орбан да управлява с укази

В Унгария обмислят да позволят на Орбан да управлява с укази

Новият законопроект също предвижда до 5 г. затвор за всеки

Междувременно днес унгарският парламент се очаква да прокара нов закон за коронавируса, който предвижда затвор за разпространение на невярна информация. До пет години затвор се предвиждат за дезинформация.

В Унгария има 447 заразени с коронавирус, починали са 15 души, а са се възстановили 34. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 638 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 30 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 724 000 случая и над 34 000 починали в 177 държави, възстановили са се над 150 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".